playplay

In de Voetsporen van de Bevrijding

Koop hier je tickets
Kijk hier
Kijk hier
12 jaar en ouder
Discriminatie

Tussen het begin van de bevrijding in 1944 en het einde van de oorlog, zaten gevechten die voor velen het begin van veel leed betekenden. Er werd in die  periode nog enorm hard gevochten bij onder meer de Slag om Arnhem, rondom de Schelde, in Midden-Brabant, de Achterhoek, om de stad Groningen en op Texel. Voor velen begon met de bevrijding de oorlog pas echt.

Freriks spreekt met Nederlandse, Britse, Amerikaanse, Canadese, Poolse en Duitse veteranen over de strijd, maar ook met gewone burgers die midden in in het strijdgewoel terechtkwamen of oorlogsleed ervoeren. Ook ontmoet hij personen wiens familie aan de verkeerde kant stond; wat betekende de bevrijding voor hen?

Hij bezoekt met de geïnterviewden de slachtvelden, de plekken waar ze ondergedoken of gevangen zaten en ternauwernood overleefden, waar ze honger, kou en angst doormaakten. Voor de meesten van hen waren die maanden voor ze zich bevrijd konden noemen de zwaarste, en soms zwartste, van hun leven.

Ook Freriks' eigen verhaal komt in de serie aan bod; bij de bevrijding van Groningen, in april 1945, kwam zijn achtjarige broertje Jan door een verdwaalde kogel om het leven. Wat was daarvan de impact op zijn leven?

Speelduur
Speelduur
6 x 40
min.
min.
Genre
Documentaire
Release
Regisseur
Cast
Officiële website

Interview

NL
EN
FR