Jackie en Oopjen wint Cinekid Gouden Leeuw

Just Film Distribution, Column Film en Fiction Valley maken met trots bekend dat Jackie en Oopjen (van regisseuse Annemarie van de Mond) de winnaar is van de Cinekid Gouden Leeuw voor Beste Nederlandse Kinderfilm. Jackie en Oopjen was samen met tien andere films geselecteerd voor de competitie.

De prijs werd afgelopen woensdag uitgereikt aan hoofdrolspelers Frouke Verheijde (Jackie) en Sarah Bannier (Oopjen), de uitreiking was via een livestream te volgen. De film won eerder dit jaar de Heart-on Award (Beyond the Boundary Feature) tijdens het Busan International Kids and Youth Film Festival in Zuid-Korea en dingt nog mee aan vele ander competities. Jackie en Oopjen begint met een bijzondere ontmoeting in het Rijksmuseum, waar Oopjen uit het beroemde schilderij van Rembrandt stapt en tot leven komt. Jackie besluit om Oopjen te helpen bij een speciale zoektocht. Jackie en Oopjen ontwikkelen een bijzondere vriendschap en worden zelfs BFF’s. Samen beleven ze hilarische momenten, maar lopen ze ook tegen de nodige obstakels aan. Beleef de unieke vriendschap van Jackie en Oopjen nu in de bioscoop.

Uit het juryrapport:
Jackie en Oopjen is een zeer originele, meeslepende, grappige en spannende jeugd film over een onmogelijke vriendschap tussen het Amsterdamse meisje Jackie en de door Rembrandt geschilderde Oopjen. De film is zichtbaar met veel liefde, zorgen aandacht gemaakt. Het verhaal wordt geloofwaardig neergezet en de vertolkingen van de gehele cast zijn ijzersterk. Samengevat: een topfilm voor het hele gezin, waarbij je je geen moment verveelt.

Regisseuse Annemarie van de Mond is ontzettend blij met de prijs: “Voor mij is deze prijs een ode aan vriendschap, verbeelding en vrolijkheid; in deze tijd zeer welkom!"

JACKIE EN OOPJEN | vanaf nu te zien inde bioscoop
De12-jarige Jackie (Frouke Verheijde) is kind aan huis in het Rijksmuseum. Haar moeder Mouna (Karina Smulders) werkt daar als conservator. Wanneer de beroemde Rembrandt-schilderijen van Marten Soolmans en Oopjen Coppit worden tentoongesteld, gebeurt er iets wonderlijks. Als Jackie na sluitingstijd langs hun portretten loopt, volgen de ogen van Oopjen (Sarah Bannier) haar. Jackie dacht dat ze het zich gewoon inbeeldde, maar dit blijkt niet zo te zijn. Plotseling staat Oopjen voor haar neus, maar Jackie wil niets van haar weten. Ze denkt dat het een verklede actrice is. Maar al snel wordt duidelijk dat Oopjen de waarheid spreekt. Ze is uit het schilderij gestapt omdat ze dacht dat Jackie Aeltje was, het zusje wat ze al jaren kwijt is. Wanneer Oopjen haar vergissing inziet is ze radeloos. Maar de stoere Jackie heeft een groot hart en bovendien is ze gewend om iedereens problemen op te lossen. Ze neemt Oopjen stiekem mee naar huis, zodat ze samen op zoek kunnen naar het schilderij van het verloren zusje. Maar hoe gaat ze die wereldvreemde Oopjen ooit verborgen houden voorhaar moeder? En hoe komt Oopjen weer terug in het schilderij? Het antwoord op dit alles zie je vanaf 14 oktober in de vrolijke familiefilm Jackie en Oopjen.

Regie: Annemarie van de Mond
Scenario: Myranda Jongeling
Cast: o.a. Frouke Verheijde, Sarah Bannier, Karina Smulders, Saar van Aken, Leny Breederveld, Bert Hana, Jaap Spijkers, Dick van den Toorn, Roben Mitchell, Ron Fresen, Sieger Sloot, Tanja Jess, Jochen Otten, e.v.a.
Producenten: Annemieke van Vliet (Fiction Valley) - Chantal van der Horst(Column Film) 
Coproducent: AVROTROS

Speelduur:90 minuten | Kijkwijzer: 6, Geweld | Distributeur: Just Film Distribution |


NL
EN